Tillbaka till översikten
14 september 2020 | Kunskapsdagarna 2020, Nyheter, Pressrelease

Kunskapsdagar Online – Kultur och Hälsa i Gävleborg 2020

 

Tema: konstens möjligheter för barn och unga med särskilda behov utifrån projektet Scen:se

Projektet Scen:se, Folkteatern Gävleborg och Kultur Gävleborg har bjudit in intressanta och banbrytande konstnärer, pedagoger, forskare, anhöriga och kulturförmedlare från Sverige och Storbritannien. Det de har gemensamt är att de på olika sätt arbetar med och intresserar sig för konstens och kulturens betydelse för barn och unga med funktionsvariationer.

Kunskapsdagarna skulle ha genomförts 30-31 mars men på grund av pandemin genomförs de nu istället digitalt mellan 19 oktober – 3 november, med samma föreläsningar och inbjudna gäster.

För att skapa de bästa förutsättningarna till ett fördjupat deltagande har vi har valt att dela upp innehållet i två steg.

Steg 1 – föreläsningar online

Måndag 19 oktober släpps alla föreläsningarna på www.kultimera.se.

Medverkande:

Freddie Alcock – Skådespelare, dansare, musiker och konstnär från Storbrittanien. Freddie berättar om hur konsten har påverkat hans liv och allt vad det betyder för honom. Gill Brigg har en kort introduktion.

Anna Pella och Lotta Frecon – Båda är föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättningar. Anna arbetar som journalist med inriktning på familjeliv och flerfunktionsnedsättning och Lotta arbetar som gymnasielärare och brinner för tvärvetenskaplig utbildning och folkbildning.

Ellie Griffiths – konstnärlig ledare för Oily Cart Theatre i London. En av de främsta teatrarna i England som skapar högkvalitativ scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Föredraget hålls på engelska.

Veera Suvalo Grimberg – konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn i Göteborg som arbetar för en mer tillgänglig scenkonst.

Göran Johansson, Mikael Alfredsson – Arbetar i projektet ParaCraft/Liv i rörelse. Deras föredrag heter ParaCraft- Hur kan det förändra livet för personer med funktionsnedsättning? ParaCraft är ett projekt som drivs av Parasport Bohuslän Dal tillsammans med medlemmar ur konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors.

Dr. Gill Brigg – dramapedagog och scenkonstnär som under många år har arbetat med barn och unga med flerfunktionsnedsättningar inom särskolan i England. Föredraget hålls på engelska.
Scen:se – Eva von Hofsten, initiativtagare och projektledare för Scen:se samtalar med några av de scenkonstnärer som medverkat i teaterföreställningarna.

 

Steg 2 – workshops i Zoom

Måndag 2 november
12.00 – 13.00 Anna Pella och Lotta Frecon
13.00 – 14.30 Ellie Griffiths
15.00 – 16.30 Göran Johansson och Mikael Alfredsson

Tisdag 3 november
11.30 – 13.00 Veera Suvalo Grimberg
13.30 – 15.00 Gill Brigg
15.30 – 17.00 Frågor och svar om projektet Scen:se, Eva von Hofsten ställer frågor till flera av projektets konstnärer. Som medverkande kan du ställa frågor och få svar live.

Anmälan

Maila till eva@scense.se. Skriv ditt namn, yrkesroll och ev. organisation och vilka digitala Zoom live sessioner du önskar medverka i.

Kunskapsdagen är kostnadsfri.

Efter att du anmält dig får du en direktlänk till sidan, som är tillgänglig mellan 19 oktober – 3 november.

Där kommer du att kunna läsa om de olika föreläsarna och ta del av inspelade seminarier enligt programmet. Du kan alltså göra det i egen takt under de veckor de är tillgängliga.

Vill du också delta i en eller flera livesända workshops får du även länkar till dessa genom det digitala verktyget Zoom.

 

Föreläsningar

Den 19 oktober släpps alla föreläsningar online på www.kultimera.se

Presentation av föreläsare

 

Workshops i Zoom

Måndag 2 november, kl. 12.00 – 16.30

Tisdag 3 november, kl. 11.30 – 17.00

Verktyget Zoom kan laddas ned gratis till datorer och smarta telefoner.

 

 

Scense
Scense | info@scense.se
Ett konst och kulturprojekt som skapar möjligheter för barn och unga med svåra intellektuella funktionsnedsättningar.