Tillbaka till översikten
16 februari 2019 | Bloggpost

Det myllrar av liv

Idag har föreställningen Stranden spelat sin 40:e gång och den första turnén är över.

 

Borste utforskar vattnet tillsammans med publiken.

 

Vi har nu spelat i hela Gävleborg förutom Gävle (där vi spelar i maj) och de sista två veckorna har vi huserat i Uppsala på Sprintgymnasiet dit skolor från hela Uppsala har kommit till oss. Det finns nu en känsla av dels ”pusta ut” och dels vemod när publiken har besökt oss för sista gången på länge. Igår kom följande brev till oss:

 

”Jag vill bara säga ett stort tack för föreställningen. Vissa elever har jag ALDRIG sett så glada. Föreställningen var så bra och passande för denna målgrupp. Hoppas verkligen att de fortsätter med denna och fler föreställningar så att fler får denna upplevelse.”

 

Ibland under projektets gång när jag pratat med arrangörer eller skolor har det varit som att lyfta på en sten, ni vet sådär som när det bara myllrar med insekter under som man inte såg innan. En sak som har myllrat fram är just det som citatet säger, dessa barn och unga upplever sällan något liknande och behovet är enormt. De behöver ha kul, leka, vara kreativa och få uppleva konst! Vårt mål är däremot inte att de får upplevelsen av föreställningen en gång och sedan tar det slut.

 

Vi jobbar mycket mot skolan och vårt mål är att lärare, pedagoger och assistenter blir inspirerade och får verktyg att fortsätta jobba på liknande sätt som vi gör under föreställningen, fast i en dramapedagogisk kontext. Vi erbjuder ett eftermaterial som kan användas av alla, oavsett erfarenhet av dramapedagogik. Det kommer även att bli en del av den metodhandbok som vi tar fram under år 3 i projektet.

 

Publik från Västra skolan i Hudiksvall.

Klocka tillsammans med publiken innan föreställningen.

 

En annan lärare säger att hen under 25 år inom särskolan aldrig blivit erbjuden något så anpassat för sina elever och undrar med glimt i ögat om vi kan komma varje vecka? Det myllrar av liv. Det myllrar av inspiration och behov. Men hur ska vi möta upp det? Den frågan tar vi med oss in i vårens arbete. Vi repeterar ”Shakespeares hjärtslag” med Kelly Hunter och Flute theatre, premiär 9 april i Hudiksvall. Vi spelar sedan den och Stranden fram till början av juni. Hoppas att vi ses!

 

//Eva von Hofsten, projektledare och skådespelare

 

Scen:se banar väg och skapar tillgänglig scenkonst finns för alla barn och unga oavsett funktionalitet.

 

 

Scense
Scense | info@scense.se
Ett konst och kulturprojekt som skapar möjligheter för barn och unga med svåra intellektuella funktionsnedsättningar.