Tillbaka till översikten
16 februari 2019 | Nyheter

Chichester

I januari reste vi till Chichester i England för att ta del av Flute theatres arbete inför vårt samarbete med dem under kommande projektperiod. De är baserade i London men under två veckor spelade de sina föreställningar på Chichester festival theatre.

 

Det regnade i Chichester (!)

 

Det var framförallt deras föreställning av En Midsommarnattsdröm som vi ville se och observera hur de jobbar. Den spelas för unga personer på autismspektrat och deras familjer. Kelly Hunter har under 25 år tagit fram vad hon kallar ”The Hunter Heartbeat Method” som består av en ramhistoria utifrån en pjäs av Shakespeare och sedan berättas den i korta stycken blandat med anpassade dramalekar.

 

”Flute theatre spelade både En Midsommarnattsdröm och Trettondagsafton, den senare var för en neurotypisk publik.”

 

Vi var alla helt överväldigade efter första föreställningen där publiken bestod mest utav tonåringar, alla med svåra funktionsnedsättningar. Med engagemang, entusiasm och lyhördhet fick skådespelarna med sig alla i publiken, inklusive killen som vandrade runt, runt för att kolla in gradängerna.

 

Dagen efter såg vi samma föreställning fast med en mer högfungerande publik. Vilket drag! De gick dessutom på någon form av teaterlinje på deras motsvarande gymnasiesärskola, vilket gjorde att de till och med ibland fick dämpas av ensemblen för att de skulle hålla sig till ramhandlingen:)

 

Båda föreställningarna är bland det mest lustfyllda jag sett på teatern och den här formen är för mig essensen av scenkonst exklusivt skapat för sin publik och som dessutom får med essensen av Shakespeares fantastiska värld.

 

Det var en väldigt lärorik och inspirerande resa, vi hann dessutom börja planera vår kommande produktion med Flute. Den 18 februari kommer de till Sverige och Gävleborg, då börjar vi repetera ”Shakespeares hjärtslag” som kommer att bygga på en av Shakespeares senare verk, Perikles. Premiär i Hudiksvall 9 april, och var beredd på en föreställning om bl.a. kärlek, mirakel och… kanske också pirater!

 

 

Scense
Scense | info@scense.se
Ett konst och kulturprojekt som skapar möjligheter för barn och unga med svåra intellektuella funktionsnedsättningar.