Tillbaka till översikten
16 september 2018 | Bloggpost

Konst är ju för alla ju!

Jag drömmer om det och sedan bygger jag, för jag känner det i min själ och i mitt hjärta.

För mig handlar teater och scenkonst om kommunikation och om att skapa närvaro mellan människor. När jag för tre år sedan träffade en publik som var olik all annan publik jag någonsin träffat, var jag totalt fast. Det var under ”Creating with the cart”, en fortbildning London med Oily Cart theatre och Rose Bruford college för scenkonstnärer i att skapa föreställningar för barn och unga med PMLD – Profound and multiple learning disabilities. Alltså barn och unga med de allra svåraste kognitiva och intellektuella funktionsvariationerna. Jag mötte där en så stor mängd oförställd glädje, anarki och intimitet och jag hittade något som jag länge hade letat efter. Den närvaron som skapades där, den äkta, raka kommunikation som fanns, gjorde att jag bestämde mig – även om jag inte riktigt förstod det då.

 

Hela kursgänget från Creating with the cart 2015. Det var här det började:)

 

 

En av grupperna under Creating with the Cart hade temat ”vegetables”.

 

Vägen till målet är inte alltid rak och så var fallet också här, men via några krokiga svängar så hade jag min idé klar för mig. Jag skulle göra ett projekt där den här gruppen barn och unga, som nästan aldrig syns, som inte har någon röst, ska få ta del av samma högkvalitativa fantastiska barnkultur som alla andra barn och unga i Sverige. För så här är det: All individuals, regardless of ability status, should have the possibility to experience the magic of theatre.

 

Ur Oily Cart theatres föreställning ”Tube”. Foto Genes for Jeans.

Vit fläck på kartan?

Vad det i grund och botten handlar om är alla barns rätt till kultur. Under den förstudie jag gjorde 2017 hittade jag inte en institution eller fri grupp som gör eller har gjort en föreställning exklusivt för den här publikgruppen. Jag vet att det finns – men jag hittade då ingen. När jag tittade på utbudet under Bibu, Scenkonstbiennalen, Assitejs nationella och internationella festivaler fanns det inte EN föreställning som riktade sig till den här publikgruppen. När kulturombuden försöker köpa in föreställningar för dem är det inte lätt när inget finns som är särskilt lämpligt. Det är inte lämpligt att en grupp 15-åringar från träningsskolan ska se föreställningar för 2-5 åringar. Eller än värre – tillsammans med en grupp 2-5 åringar.

 

Det är inte en ny sorts terapi, det finns redan så många fantastiska terapier och habiliteringar. Vad det rent praktiskt handlar om är att kommunicera med den här publikgruppen genom scenkonstens alla språk och möjligheter. För vad de verkligen ofta är i behov av är möjligheter till lek och konstnärliga upplevelser – fantastiska, estetiska, magiska upplevelser med hjärta och närhet. Det är vad jag vill göra med projekt Scen:se.

 

Gör jag det här som en god gärning? Den frågan har jag fått många gånger och svaret är alltid nej. Jag gör det för att det är äkta, det är utmanande och det är oftast väldigt, väldigt berikande och roligt. För att kunna skapa scenkonst och konst åt de här människorna så måste vi hitta nya sätt att kommunicera och inte ta för givet att kommunikationen ter sig enligt normen.  Det tvingar oss att vara nyskapande och gå ifrån konventionerna. Det är därför.

 

Och nu är vi igång och mitt i verksamheten! För två helger sedan hade utställningen Sinnerligt vernissage på Hälsinglands museum och jag och mina fina, bästa kollegor är så sjukt stolta och glada. För första gången har en utställning på ett museum skapats för barn och unga som har behov av att ta del av konst med sina sinnen på ett tillgängligt och exklusivt genomtänkt sätt. Med den allra högsta kvalitén. Jag länkar här till Ellie Griffiths blogg, en av konstnärerna bakom Sinnerligt. Jag snor hennes citat av Margaret Atwood som sammanfattar  arbetet med Sinnerligt.

 

Touch comes before sight, before speech. It is the first language and the last, and it always tells the truth.

 

https://upfrontperformancenetwork.wordpress.com/

 

Avslutar med ett citat av Jimmie, vår kreativa konsult till utställningen Sinnerligt. Han brast ut när han kom på besök första dagen :

 

– Asså, det här med konst – det kan ju verkligen ju se ut på många olika sätt ju. Vissa tror ju att det bara är för dom som kan se och höra ju, men det är ju för alla ju!!

 

//Eva von Hofsten, projektledare och initiativtagare Scen:se

 

 

Scense
Scense | info@scense.se